بررسی انواع کامپوزیت‌های لاستیکی و کاربرد آنها
نوشته شده توسط : m23

روز به روز بشر به دنبال این است که بتواند بر کیفیت و کارآمدی محصولات خود اضافه کند. به همین دلیل همانگونه که احتمالا متوجه این نکته شده‌اید و این تغییرات را نیز در زندگی روزمره خود بسیار احساس کرده‌اید، باید آماده این باشید که هر تغییراتی را احساس کنید.

لاستیک نیز یکی از این موارد ذکر شده است. با توجه به اینکه این مواد در موارد بسیاری از صنایع استفاده می‌شود، صنایع به دنبال این هستند که آن را تقویت کنند و روز به روز بر امکاناتش اضافه کنند. به همین دلیل متناسب با نیازی که برای صنایع به وجود می‌آید، تقویت برای این موارد نیز به وجود خواهد آمد.

ترکیبی از کامپوزیت و لاستیک‌های صنعتی به وجود آمده است که بر مقاومت و تقویت لاستیک‌های صنعتی اضافه کرده است. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم در مورد این فرایند توضیحاتی را ارائه داده و سپس موضوعات و جوانب آن را بررسی کنیم.

کامپوزیت لاستیکی چیست؟

به طور کلی موادی که به لاستیک پایه اضافه می‌گردد تا جنس و خاصیت مدنظر برا لاستیک را به وجود آورد، کامپوزیت لاستیکی می‌گویند. لاستیک خام در موارد بسیار نمی‌تواند به صورت طبیعی آن چیزی که مدنظر است را برای صنایع فراهم کند. به همین دلایل است که یک چنین فرایندی صورت می‌گیرد.

انواع کامپوزیت‌‌های لاستیکی

به صورت کلی این ترکیب زمانی شکل می‌گیرد که صنایع قصد دارند که خواص مورد نظر را به لاستیک مورد نظر اضافه کنند. لاستیک به خودی خود نمی‌تواند دقیقا آن کاربردی که مد نظر صنایع است را انجام دهد. به همین دلیل با اضافه کردن افزودنی‌ مورد نظر، کاربرد مدنظر ممکن خواهد شد. حال می‌خواهیم به بررسی انواع این موارد بپردازیم.

کامپوزیت‌های لاستیک-فلز

گاهی اوقات خاصیت یک ماده دقیقا نمی‌تواند آن چیزی که مدنظر است را ارائه دهد. به همین دلیل نیاز است که ترکیب دو یا چند ماده با یکدیگر صورت گیرد تا بالاخره آن ماده مورد نظر پیدا شود. کامپوزیت لاستیک-فلز نیز به همین شکل است. در موارد و صنایع مختلف نیاز است که خاصیت هر دو ماده به دست آورده شود. به همین دلیل این تلفیق صورت می‌گیرد.

یک چنین ماده‌ای به دلیل اینکه در مواردی هم نیاز به انعطاف لاستیک است اما باید از مقاومت لازم نیز برخوردار باشد تا در مواردی که هدف است به آن چیزی که مدنظر است دست یافت. صنایعی همچون خودروسازی و راه آهن از یک چنین امکانی استفاده‌های متعددی صورت می‌دهند.

کامپوزیت‌های لاستیک-پلیمر

یک ترکیب خاص و ویژه‌ی دیگر که مورد استفاده و کاربرد بسیاری در صنایعی همچون الکترونیک قرار می‌گیرد، ترکیبات لاستیک با پلیمر است. در این کامپوزیت تلفیقی که از این دو ماده صورت گرفته است، ویژگی‌های خاص به وجود آمده است. ویژگی‌هایی همچون مقاومت بسیار بالا، انعطاف لازم و کافی و..... از جمله ویژگی‌هایی است که می‌توان برای این ترکیبات متصور شد.

کاربردهای اصلی کامپوزیت‌های لاستیکی در صنعت

تقریبا با ترکیبات و خواصی که این مواد از آن برخوردار است آشنایی جزئی یافتیم. حال می‌خواهیم این مسئله را بررسی کنیم که یک چنین ترکیبی که دقت و توجه بسیاری برای آن صورت می‌گیرد، دقیقا چه کاربردی را ارائه می‌دهد.

صنایع خودرو را می‌توان از جمله مهمترین صنایعی دانست که از یک چنین ترکیبی استفاده بسیار مفید و اساسی صورت می‌دهند. قطعاتی که دقیقا از یک چنین ترکیبی استفاده می‌کنند شامل تایرها، سیستم‌های آب بندی و... می‌باشد. مثلا در لاستیک ماشین این ترکیب جهت این استفاده می‌شود که بتوان انعطاف لازم و همچنین مقاومت را در برابر سایش و ضربه ایجاد کند.

صنعت الکترونیکی نیز از جمله موارد دیگری است که یک چنین ترکیبی بسیار به کمک این مورد آمده است. به دلیل خاصیتی که این مواد از آن برخوردار است، در عایق و پوشش این لوازم می‌تواند کاربرد داشته باشد.

مزایای استفاد از کامپوزیت‌های لاستیکی

بهتر است اینگونه ذکر کنیم که این ترکیبات به دلیل اضافه کردن خاصیت‌هایی که از آن برخوردار هستند، مزیت فراوانی را ایجاد می‌کنند.

اولین مزیتی که بدون استثناء می‌توان برای هر موردی که از این ترکیب استفاده می‌کنند اشاره کرد این است که خاصیت‌های مکانیکی را می‌تواند بهبود ببخشد. به دلیل اینکه این ترکیب از تلفیق چند ماده به وجود آمده است، می‌تواند یک چنین خاصیت‌هایی را اضافه کند. انعطاف و مقاومتی که در بخش‌های گذشته به آنها اشاره شد از جمله این موارد می‌باشند.

مزیت دیگری که می‌توان گفت امکان بسیار مناسبی را فراهم کرده است این می‌باشد که در عین آنکه خاصیت‌های مختلف یک مورد را افزایش می‌دهد، از وزن بسیار کمی برخوردار است.

چالش‌های تولید کامپوزیت‌های لاستیکی

اگر بتوان ترکیب مورد نظر را در بهترین شرایط ممکن ساخت و به دست آورد، می‌توان بهترین استفاده‌های ممکن را صورت داد. اما متاسفانه در موارد بسیاری پیش آمده است که این ترکیبات نتوانسته‌اند آن هدف و مقصودی که منظرشان بود را به دست آورند. علت این مشکلات را می‌توان این مواردی که ذکر خواهد شد نام برد:

در بسیاری از موارد مشکل از این بوده است که مواد اولیه مناسب و صحیح انتخاب نشده است. این مورد نیز به دو عامل باز می‌گردد. اولین مورد این است که به خوبی سازگاری مواد با محیط و واکنشی که برای آن وجود خواهد داشت خوب سنجیده نشده است و مورد بعدی نیز به کیفیت اولیه مواد باز می‌گردد.

در مواردی پیش آمده است که علت کیفیت نامناسب کامپوزیت‌های لاستیکی این است که اختلاط به درستی صورت نگرفته است. یعنی مواد تشکیل دهنده به یک صورت پخش نشده است و یکنواختی لازم را به وجود نیاورده است.

هزینه ساخت و تولید یک چنین ماده‌ای بسیار بالا است. این هزینه بسیار نیز ناشی از این است که برخی از مواد قیمت بسیار بالایی دارند و یا تجهیزات سازنده بسیار با ارزش و گران می‌باشد.





:: برچسب‌ها: کامپوزیت‌های لاستیکی , انواع کامپوزیت‌‌های لاستیکی , کامپوزیت‌های لاستیک-فلز , کامپوزیت‌های لاستیک-پلیمر ,
:: بازدید از این مطلب : 7
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 20 دی 1403 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: